Négy bronzérem a XV. Rendőr Judo Európa-bajnokságon

A Magyar Rendészeti Sportszövetség (MRS) 2019. május 9-13. között Győrben rendezte a XV. Rendőr Judo Európa-bajnokságot.

Az eseményen 16 ország 106 férfi és 52 női versenyzője vett részt. A Magyar Rendőrséget 16 sportoló képviselte. A csapatot Hűbéresi Zsolt r. alezredes készítette fel a megmérettetésre.

A résztvevők május 9-én érkeztek Győrbe, a szállásuk a Rába Hotelben volt.

A május 10-én tartott megnyitó ünnepségen Dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes úr a Magyar Rendészeti Sportszövetség elnöke és Radnóti Ákos úr Győr város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A rendezvényt Luc Smeyers úr az Európai Rendőr Sportszövetség (USPE) belga elnöke nyitott meg.

Az első versenynapon 57 kg-ban Meksz Alekszáa az első fordulóban kikapott francia ellenfelétől kiesett. Vörös Seron német ellenféllel küzdött és ő is vereséget szenvedett. A vigaszágon előbb egy szlovák versenyzőt győzött le, majd a bronzéremért ipponnal verte orosz ellenfelét.

63 kg-ban Mihovics Szabina szintén francia versenyzőtől kapott ki és kiesett.

60 kg-ban Gard Balázs kikapott a későbbi döntős fehérorosz versenyzőtől. A visszamérkőzések során győzött egy német versenyző ellen, majd a bronzmérkőzésen ipponnal verte fehérorosz vetélytársát.

A 66 kg-os Dóczy Kálmán az első fordulóban vereséget szenvedett a későbbi győztes francia riválisától. A vigaszágon egy győzelmet szerzett és a VII. helyen végzett.

73 kg-ban Ungári Zoltán a főtáblán egy győzelem után kikapott, majd a visszamérkőzéseken három győzelemmel bronzérmet nyert. Csillag István az első mérkőzésén kikapott egy fehérorosz versenyzőtől és kiesett.

81 kg-ban Illés Zoltán egy főtáblás győzelem után a visszamérkőzésen vereséget szenvedett és nem ért el helyezést.

70 kg-ban Figlár Nikolett és Sipos Babett helyezetlenül zárt. +78 kg-ban Gombár Noémi az V. lett.

A 90 kg-os Nerpel Richárd egy győzelem és egy vereség után a visszamérkőzéseken három győzelemmel bronzérmet szerzett. Pryma Attila az első fordulós vereség után a vigaszágon egy győzelmet szerzett, amivel nem ért el helyezést.

100 kg-ban Szlezák János egy győzelemmel és egy vereséggel a VII. helyen zárt.

+100 kg-ban Deák Attila nem ért el helyezést.

Az ötfős csapatverseny első találkozóján vereséget szenvedtünk Oroszországtól. A visszamérkőzésen 3.2-re legyőztük az esélyesebb fehérorosz csapatot, azonban a bronzmérkőzésen Franciaország magabiztos győzelmet aratott csapatunk felett.

A négy bronzéremmel Magyarország a VI. helyen zárt a pontversenyben, ami kiváló eredmény.

 

A záróünnepségen Dr. Varga Péter r. dandártábornok úr az MRS ügyvezető elnöke megköszönte mindenkinek a szervezésben és lebonyolításban nyújtott segítséget. Külön köszönetet mondott az Európa-bajnokság szervezésében kiemelkedő segítséget nyújtó Győr városának, a Győr-Moson Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak, a Magyar Judo Szövetségnek és az Európai Judo Szövetségnek. Majd az USPE zászlaját átadta a szövetség elnökének, aki átadta azt Németország képviselőjének, ahol a következő Rendőr Európa-bajnokságot rendezik sportlövészetben. Végezetül Luc Smeyers úr hivatalosan bezárta a XV. Rendőr Judo Európa-bajnokságot.