Rendőr Judo Európa-bajnokság

2024. június 13. és 17. között Szófiában rendezték a XVI. Rendőr Judo Európa-bajnokságot, amelyen nyolc fős delegáció képviselte a Magyar Rendőrséget. A kontinens-bajnokságon, ahol minden eddiginél erősebb volt a mezőny – 17 ország 88 férfi és 42 női versenyzője – lépett tatamira

A válogatott csapatot dr. Nagy György r. ezredes vezette, az edző Hűbéresi Zsolt r. őrnagy volt.

A csapat tagjai:

Gyertyás Róza r. hadnagy

dr. Mihovics Szabina r. százados

Szlávik Gergő r. törzsőrmester

Dudás Medárd r. őrmester

Csillag István r. törzszászlós

Molnár Szabolcs r. őrmester

Az Európa-bajnokságon Gyertyás Róza az 57 kg-os súlycsoportban Európa-bajnok lett. Csillag István 73 kg-ban bronzérmet nyert. Szlávik Gergő 5. lett a 66 kg-osok között

Gyertyás Róza az első két mérkőzésén egy osztrák, majd egy román versenyzőt győzött le Golden Score-ral, illetve leléptetéssel. A döntőben egy nagyon erős, jó formában lévő és stabilan versenyző német versenyző volt az ellenfele, aki ellen a hosszabbításban egy szép Hidari Tai-Otoshi dobással szerezte meg a győzelmet és lett Európa-bajnok!

Mihovics Szabina 63 kg-ban versenyzett, ahol az első mérkőzését egy tapasztalt Holland versenyző ellen vívta, aki ellen Ipponnal győzött. A második ellenféllel szemben viszont alulmaradt, így nem ért el helyezést.

66 kg-ban Szlávik Gergő első két mérkőzésén egy szlovák és egy hazai versenyzőt győzött le. A döntőbejutásért a későbbi ezüstérmes német rivális ellen vereséget szenvedett. A bronzmérkőzésen kikapott az olimpiai résztvevő bolgár cselgáncsozótól és az értékes ötödik helyen zárt.

Csillag István 73 kg-ban görög rivális ellen kezdett, akit passzivitás miatt leléptettek. Második mérkőzését elveszítette a később ezüstérmet szerző francia versenyzővel szemben. A visszamérkőzésen Ippon értékű dobással verte finn ellenfelét. A harmadik helyért angol versenyzőt kapott ellenfélként, aki nagyon szép technikákkal dolgozott, de István egy gyönyörű dobással győzelmet aratott és lett a súlycsoport egyik bronzérmese.

A szintén 73 kg-os Dudás Medárd első mérkőzését nagy küzdelemben elveszítette a franciák rutinos versenyzőjével szemben és nem ért el helyezést.

Molnár Szabolcs 81 kg súlycsoportban szintén egyszer lépett tatamira, dán ellenfelétől Ipponnal szenvedett vereséget.