Csodás koraőszi nap és mozgás minden mennyiségben

 

A programra látogatókat igazi sportág-kavalkád várta a nyíradonyi Harangi Imre Rendezvénycsarnoknál. A csodás napsütés csak ráadás ajándék volt mindazoknak, akik kihasználták a lehetőséget, hogy egyetlen nap alatt több, mint tizenöt sportágban, erőnléti kihívásban tehetik próbára magukat. Akár versenyzőként különböző távokat futva vagy a meghirdetett erőnléti kihívásokba kapcsolódtak be, akár a fergeteges pofonpartit figyelték kívülről, vagy éppen ellazultak a hatha jóga órán, mindenki, korosztálytól függetlenül megtalálta a maga szórakozását.

Az Alföld közepén a reggeli futóversenyre érkezőket kellemes izgalom járta át, hiszen a helyszín egy domb tetejére épült, melyet ligetes erdőcske vesz körül, így a futás a szokásosnál élvezetesebbnek ígérkezett. Igazi kuriózumnak számított Nádudvari Péter is a mezőnyben, mivel az 5,6 kilométeres távot nem egyedül, hanem kisfiával, futóbabkocsival tette meg.

„Mindig is fontos szerepet játszott az életemben a mozgás - meséli Péter – sokáig természetesnek vettem, hogy erre lehetőségem van. Segítő munkáim során szembesültem azzal, hogy a mozgás, a futás élményének megtapasztalása sokak számára nem adatik meg. Ekkor gondoltam először arra, hogy futóbabakocsival vagy kerekesszéket tolva egy-egy mozgásában korlátozott embertársammal együtt szerezzük meg a versengés, a mozgás, a közösségi lét, a siker élményét.”

Péter a gyermekeinek is tovább adja a sportszeretetet. A nyíradonyi sportfesztiválon kisfia önállóan is indult. A legapróbbaknak meghirdetett egykilométeres távot saját lábon teljesítette.

A küzdősportok szerelmeseinek is kedveztek a szervezők, mert a muay thay kickbox pofon-parti fergeteges küzdelmei mellett Széll Gábor és csapata a wing tsun félelmetesen hatékony technikáit mutatta be az érdeklődőknek.

Mint azt Tasó Béla, Nyíradony polgármestere elmondta: a csodás természeti környezetben, mégis a település szívében felépített sportkomplexum is mutatja, hogy a város vezetése nagyra becsüli a mindennapi sport egészségmegőrző és közösségteremtő, lakosságmegtartó erejét. Nem véletlen, hogy nagy lelkesedéssel kapcsolódtak az MRS rendezvénysorozatához, hiszen sportot szerető lakosság él itt.

Az immár huszonegyedik helyszínt bejárt sorozatban a szervezők több, mint tizennégyezer felnőttet mozgattak meg, akiknek több, mint 10 százaléka megváltozott munkaképeségű volt.

Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, a Magyar Rendészeti Sportszövetség ügyvezető elnöke felhívta a figyelmet, hogy a résztvevők egyszeri megmozgatása mellett a program és szervezői fontos kitűzött célja volt, hogy olyan sportágakat is megmutassanak a résztvevőknek, melyekkel korábban nem találkoztak, de amelyek a lakóhelyükön is elérhetőek és így elindítsák őket az úton a rendszeres testmozgás felé. Hiszen a prevencióra, az egészségmegőrzés lehetőségeire rámutatni az egyik legfontosabb küldetése a program stábjának.

Az élménydús programokkal, a helyi sportegyesületek, edzők, sportolók megszólításával és a programba kapcsolásával teremtették meg a lehetőséget a lakosság számára, hogy egy élménydús napot eltöltve ezekkel a csapatokkal, csoportokkal. Így megismerkedve velük, később könnyebben kapcsolódjanak be a szakosztályok munkájába. Igyekeznek azon, hogy az adott helyszínen újdonságnak számító sportági lehetőségeket is bemutassák. Nyíradonyban ilyen volt a vívás.

„A vívás a legeredményesebb olimpiai sportágunk. Az idei játékokon is vívásban szereztük első olimpiai aranyérmünket. -meséli lelkesen Serra György, a Békessy Béla Vívóklub ügyvezető igazgatója – Tradicionális magyar sportág, mely nem csak a fizikai erőnlétet alapozza meg, de kiemelkedően fejleszti a koncentrációs képességet, szellemileg is igénybe veszi a sportolót. Szeretnénk, ha minél több gyermekhez eljutna, hiszen a sportág adta személyiségfejlődés hozzásegíti őket a jobb iskolai teljesítmények mellett a mindennapi életben való helytálláshoz is. 

Képek: