Mozgásban az erő sportnap Püspükladány 2021

Mozgásban az erő Ladányban

 

Ezzel a találó névválasztással indult el a rendezvénysorozat még 2018-ban. A sorozat életre hívója a Magyar Rendészeti Sportszövetség és tagszervezetei a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését tűzte ki célul. A sorozatban a rendvédelmi erők dolgozói motiváló példaként, edzőként, sportolóként vesznek részt az eseményeken.

A pandémia kényszerű bezártsága megszakította ugyan az eseménysort, de a szervezők lendületét nem törte meg. Amint lehetőség nyílt a személyes találkozásra, azonnal megragadták az alkalmat, hogy ott folytassák, ahol abbahagyták küldetésüket.

Püspökladány önkormányzata nagy lelkesedéssel állt a kezdeményezés mellé. Tóth Lajos polgármester ma is sportol. Polgármesterként, középiskolai tanárként és magánemberként egyaránt fontosnak tartja, hogy a mozgás a mindennapi élet részét képezze. Éppen ezért örült annak, hogy a Mozgásban az erő rendezvényen minden korosztálynak lehetősége van a mozgásra, arra, hogy megismerkedjen olyan sportágakkal, mozgásformákkal melyekhez eddig nem volt alkalma közel kerülni. Amint elmondta: a rendszeres mozgás hozzájárulva testi-lelki egészségünkhöz, életünk minden területén elősegíti sikereinket. Egy egészségesebb város, minden tekintetben jobban is működik. Közösségek formálódnak melyek a városi közéletben is jelentős szerepet vállalnak és példaként elől járva egyre szélesebb kört vonnak be az egészségmegőrzésbe.

Molnár Péter alprojektvezető és a Hajdú Rendészeti Sportegyesület elnöke elmondta, a kényszerű bezárkózottság után nem csak egyszeri feltöltődést, aktív kikapcsolódást szándékoznak nyújtani a püspökladányiaknak, hanem olyan sportágakat, szakosztályokat, egyesületeket megmutatni, ahol a rendezvényen kipróbált mozgásformákat tovább folytatva rendszeres sporttevékenységet és közösséget találhatnak.

A hangulathoz a kick box „pofon-party” adta az aláfestést, melynek keretében az ország egész területéről érkező sportolók adtak egymásnak egész napos találkozót. A kihívást és kalandot számukra az jelentette, hogy folyamatos ellenfél-váltásban mérkőzhettek meg egymással így szerezve máshol el nem érhető élményt. Hiszen az ország minden csücskéből érkező sporttársakkal, versenytársakkal válthattak néhány barátságos ütést.

A rendezvény szervezői nem csak a felnőtteknek, de az egész családnak kínáltak aktív kikapcsolódást, mozgási lehetőséget. Mogyorósi Zsuzsi egri kislány, csak látogatóban járt a Püspökladányban.  Édesapjával látogatott ki a rendezvényre. „A legjobban a kickbox tetszett. – mesélte - Most röplabdázom, de korábban már találkoztam küzdősportokkal. Dzsúdóztam. Nagyon érdekel, remélem otthon lesz lehetőségem, hogy csatlakozhassak egy kickbox csapathoz. Egy lánynak is fontos, hogy erősnek érezze magát.”

Sipos Szabolcs csapatánál, a cross training kihívásokon bárki próbára tehette állóképességét. A HRSE edzője szerint a cross training olyan sportág, amit sohasem késő elkezdeni. Szakosztályuknál minden jelentkező fizikai állapotát felmérik és ezután egyéni fejlődéséhez adnak segítséget az edzéseken.

Mint Balogh József a Pro Evenet Agency tulajdonosa, a rendezvény egyik fő szervezője elmondta, határozott céljuk volt, hogy a rendezvény ne legyen sportágspecifikus. Óránként öt különböző terület mutatkozott be. A kilátogatók az ismertebb sportágak - futás, kosárlabda, asztalitenisz… - mellett cross training, vagy női erősítő torna foglalkozáson is kipróbálhatták magukat. A szervezők bíznak benne, hogy akik belekóstoltak, művelni is kezdik valamely mozgásformát testi-lelki jólétük érdekében.

Képek: